Bu Blogda Ara

21 Mayıs 2013 Salı

Distortion

     Sözlük anlamı "bozukluk" olan bu kelimeye zamanında gitarla uğraşmış olan herkes aşinadır. Peki nedir bu distortion? Öncelikle bilmeyenler için ne olduğundan bahsedelim. Gitar amfilerinden veya digital efekt cihazlarından elde edilen bir tondur distortion. Genellikle rock ve metal müzik türevlerinde kullanılan, tabir-i caizse "jın jın" sesini çıkartan efekttir. 

     
     Distortion tonunun keşfiyle ilgili çeşitli rivayetler vardır. Bunlardan birisi sesin gereğinden fazla açılması sonucunda oluşan kirlilikten esinlenilmesidir. Fakat en yaygın olarak bilinen distortion hikayesi 1951 yılında Jason Brenson'ın Rocket 88 isimli albümüne dayanır. Bu rivayete göre Jason Brenson'ın grup üyeleri Philips'in Memphis'teki sütüdyalarına giderken pickuplarının arkasından amfilerini düşürürler. Sütüdyoya ulaştıklarında bu amfiden bozuk (distorted) bir ses çıkmaktadır ve bu ses Jason Brenson ve grup üyeleri tarafından beğenilir. Bu amfiyle kaydedilen albüm dinleyicilerin beğenisini kaznaınca da yeni bir akım ortaya çıkar. Bundan sonra üretilen amfilerde bu efekt mevcuttur ve hatta bu efekti sağlayan efekt pedalları üretime geçer. Gün geçtikçe sertleşen bu ton rock ve metal müziğin temel yapıtaşını oluşturur.


     Günümüzde ne kadar rock ve metal müzik eskisi kadar ilgi görmese de çoğumuzun ne olduğunu bilmediği "distortion" ilk çıktığı günden beri popüler olan müzik tarzlarında kendini göstermiştir. Elektronik müzik, trance, dubstep gibi elektronik tabanlı müzik tarzlarında birçok ton distortion efektine sahiptir. Bunun yanında günümüzde başta distortion efekti olmak üzere çeşitli efekt pedalları üreten Boss, Digitech gibi firmalar vardır. Eğer henüz denememişseniz ve birgün elinize elektro gitar geçerse bu yazıyı okuduktan sonra karşınıza çıkan ilk distortion tuşuna basın ve farkı görün. Umarım bu yazıdan sonra elektro gitarın çıkardığı "jın jın" sesi sizin için "distortion efekti" olabilmiştir :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder